Сейсмогравітаційний ефект від резервуару нафти та газу в породах кристалічного фундаменту за даними математичного моделювання - Вижва, С.А.; Продайвода, Г.Т.; Кузьменко, П.М.; Козіонова, О.О. (2011)
Проведено математичне моделювання ефективних пружних та акустичних властивостей гранітних порід-
колекторів з різною структурою пустотного простору. Визначені акустичні властивості гранітного порово-
тріщинного колектору. Розроблений і опробований алгоритм і програма для розв’язку задачі спільної інверсії
сейсмічних і гравіметричних даних, в основі якої лежить наближення Борна для просторово-часової функції
Гріна з середньоквадратичною фоновою швидкістю для горизонтально-шаруватого середовища (на прикладі
моделі Прикерченського шельфу). Проведено математическое моделирование эффективных упругих и акустических свойств гранитных
пород-коллекторов с различной структурой пустотного пространства. Определены акустические
свойства гранитного порово-трещинного коллектора. Разработан и опробован алгоритм и программа для
решения задачи совместной инверсии сейсмических и гравиметрических данных, в основе которой
лежит приближение Борна для пространственно-временной функции Грина с среднеквадратической
фоновой скоростью для горизонтально-слоистой среды (на примере модели Прикерченского шельфа). Mathematical modeling of effective elastic and acoustic properties of granite reservoir rocks that has
different pore space structure was done. The acoustic properties of granite porous-cracks reservoir were
determined. The algorithm and software for solving the problem of joint inversion of seismic and gravimetric
data based on Born’s approximation for the space-time Green's function with meansquare background velocity
for the horizontally-layered medium has been developed and tested (on an example of the Prykerch shelf model).