Уточнення взаємного розташування повторних землетрусів у Закарпатті за даними однієї сейсмічної станції - Гнип, А.Р. (2011)
За допомогою алгоритму, створеного на основі припущення про те, що ступінь взаємної кореляції між записами повторних подій на одній і тій самій станції зменшується експоненціально із збільшенням відстані між їхніми джерелами, було визначено взаємне розташування вогнищ двох груп повторних землетрусів мукачівської серії 2005–2006 рр., які у кожній із цих груп утворили майже плоску поверхню. У результаті застосування алгоритму до сукупного набору коефіцієнтів кореляції цих груп виявилося, що їхні вогнища теж належать до єдиної площини, а взаємне розташування вогнищ дуже схоже на визначене раніше в [Gnyp, 2010] із використанням уточнених відносних вступів фаз і станційних поправок. С использованием алгоритма, созданного на основе предположения о том, что степень взаимной корреляции между записями повторных событий на одной и той же станции уменьшается экспоненциально с увеличением расстояния между их очагами, определено взаимное расположение очагов двух групп повторных землетрясений мукачевской серии 2005–2006 гг., которые в каждой из групп образовали почти плоскую поверхность. В результате применения алгоритма к совокупному набору коэффициентов корреляции этих групп оказалось, что их очаги тоже принадлежат к единой плоскости, а взаимное расположение их очагов очень похоже на определенное ранее в [Gnyp, 2010] с применением уточненных относительных вступлений фаз и станционных поправок. Relative locations of the two groups of 2005–2006 Mukacheve series of recurrent earthquakes were determined using an algorithm designed based on an assumption that a grade of cross-correlation between the records of recurrent events at the same station decays exponentially with separation between their sources, the locations turning out to arrange into almost a flat surface in each of the groups. After application of the algorithm to a combined set of cross-correlation coefficients of the two groups their sources just the same appeared to belong to the same plane, their relative locations very similar to ones determined in [Gnyp, 2010] with application of differential travel times and source specific station terms.