Сейсмогенні УНЧ варіації магнітного поля - Корепанов, В.Є.; Дудкін, Ф.Л. (2011)
Моніторинг землетрусів у всьому світі показує, що часто перед сейсмічними подіями відбуваються
“сейсмогенні” коливання магнітного поля в широкій смузі частот. Ми вважаємо, що найбільш достовірна
інформація зосереджена в діапазоні ультранизьких частот (УНЧ) (0,001-3 Гц). При цьому магнітні УНЧ
провісники землетрусів, як правило, дуже слабкі, і їх частотний діапазон перекривається набагато
потужнішими сигналами іоносферного походження. Пропонується новий спосіб їх виділення з
потужніших фонових магнітних варіацій іншої природи. Мониторинг землетрясений во всем мире показывает, что часто перед сейсмическими событиями
происходят "сейсмогенные" колебания магнитного поля в широкой полосе частот. Мы считаем, что
самая достоверная информация сосредоточена в диапазоне ультранизких частот (УНЧ) (0,001-3 Гц). При
этом магнитные УНЧ предвестники землетрясений, как правило, очень слабы, и их частотный диапазон
перекрывается сигналами ионосферного происхождения. Предлагается новый способ их выделения на
фоне более мощных магнитных вариаций другой природы. The earthquakes monitoring in all world reveals that the “seismogenic” fluctuations of magnetic field in
wide frequency band often occur before these seismic events. We believe that the most reliable information is
concentrated in ultra low frequency (ULF) band (0.001-3 Hz). The earthquake ULF magnetic precursors of
lithospheric origin are very weak as a rule and their frequency range is overlapping with signals of ionospheric
origin. The new method of the seismomagnetic signals selection at the background of more powerful magnetic
variations of other nature is proposed.