Ілля Ліфшиць – основоположник фізики реальних кристалів - Локтєв, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2007)
Цього року є два приводи, щоб згадати добрим словом і вшанувати пам’ять
відомого українського вченого, фізика-теоретика академіка АН СРСР і АН
УРСР Іллі Михайловича Ліфшиця — це 90-річчя від дня його народження і, на
превеликий жаль, уже 25-а річниця з часу, як він пішов із життя.
Майже вся його біографія пов’язана з Харковом. Тут він народився, навчався у школі, тут розпочалася його наукова діяльність, відбулося зародження і становлення його наукової школи. Випускник Харківського політехнічного інституту (нині Національний технічний університет «ХПІ»), він зробив чільний внесок у розвиток української технічної науки. Ілля Михайлович став фундатором сучасної теорії металів, вивченню якої сьогодні відведені цілі навчальні курси у вищих навчальних закладах. Про всі здобутки цього видатного, талановитого вченого в одній статті
написати просто неможливо, тому спробуємо хоча б стисло розповісти про роботи Іллі Михайловича Ліфшиця з теорії евпорядкованих систем або фізики неідеальних кристалів — напряму, який повністю сформувався в Україні.