Зони низьких сейсмічних швидкостей в земній корі і їх петрофізичні особливості - Корчін, В.О. (2011)
У земній корі (Н=5-20 км) зони низьких швидкостей (ЗНШ) можуть мати термобаричну природу. Вони виникають і змінюються залежно від глибинних температурних градієнтів і температурних потоків. На конфігурацію ЗНШ фізичні зміни параметрів порід впливають більше, ніж мінеральний склад. У земних надрах з низькими температурами і тепловим потоком наявність ЗНШ мало ймовірна. В земной коре (Н=5-20 км) зоны низких скоростей (ЗНС) могут иметь термобарическую природу. Они возникают и изменяются в зависимости от глубинных температурных градиентов и температурных потоков. На конфигурацию ЗНС физические параметры пород оказывают большее влияние, чем минеральный состав. В земных недрах с низкими Т и ТП наличие ЗНС мало вероятно. As low velocity zones result from temperature destruction of rocks uncompensated by pressure at 5-20 km depths, changes in T at these depths can lead to change in intensity of the thickness of these zones and rate of decrease in Vp within them. Crustal thermobaric zones are shown to increase, decrease and disappear depending on ∂T/∂Н, ∂Р/∂Н, λ, Т. Instability of the crustal thermobaric zones of low velocity result in their episodic occurrence in the crust and their vertical and horizontal migration depending on temperature fluctuations in the crust.