Відображення тектоніки Східних Карпат в тепловому полі - Кутас, Р.І. (2011)
Плотность теплового потока изменяется от 35-40 мВт/м² в юго-западной части Восточно- Европейского кратона и Предкарпатском прогибе до 50-60 мВт/м² во Внешних Карпатах и 80-120 мВт/м² в Паннонском бассейне. Несколько уровней теплового потока отображают главные этапы тектонического развития и особенности структуры литосферы. Аномалии высоких тепловых потоков обусловлены кайнозойскими геодинамическими процессами, связанными с коллизией между Европейской плитой и микроплитой Алькапа. Heat flow density changes from 35-40 mW/m² in the south-western part of East-European Craton and the Carpathian foredeep to 50-60 mW/m² in the Outer Carpathians and to 80-120 mW/m² in the Pannonian basin. Several levels of thermal field reflect main stages of tectonic evolution and feature of lithosphere structure. High heat flow anomaly was created by Cenozoic geodynamic processes related to collision of the European plate and Alcape microplate. Густина теплового потоку змінюється від 35-40 мВт/м² в південно-західній частині Східно- Європейського кратону і Передкарпатському прогині до 50-60 мВт/м² в Зовнішніх Карпатах і до 80-120 мВт/² в Панонському басейні. Декілька рівнів теплового поля відображають головні етапи тектонічного розвитку і особливості структури літосфери. Аномалії високих теплових потоків обумовлені кайнозойськими геодинамічними процесами, зв’язаними з колізією між Європейською плитою і мікроплитою Алькапа.