Перспективи промислової вугленосності глибоких горизонтів Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну - Костик, І.; Матрофайло, М.; Шульга, В.; Король, М. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Уперше побудовано карту морфології серпуховського вугільного пласта v6
, яка
відображає морфоструктурні, морфогенетичні особливості та зміни важливих гірничо-геологічних факторів і явищ та є його суцільним зображенням на всій території Львівсько-Волинського басейну – від Володимир-Волинського розлому на півночі
до Рава-Руського – на півдні і південному заході. Схарактеризовано морфоструктурні,
морфогенетичні особливості, промислове значення пласта v6
на території в цілому і
на окремих родовищах, ділянках басейну. Найбільш придатними для промислової
розробки є центральна і південно-західна частини басейну внутрішньої зони Львівського палеозойського прогину на півдні і південному заході від м. Червоноград, де
на значних ділянках пласт має стійкий розвиток і робочу потужність.
Проведені дослідження свідчать про велику роль гідрографічних систем у створенні умов, сприятливих для формування робочої потужності пласта. Зіставлення
результатів палеопотамічного аналізу вугленосних відкладів з особливостями морфології пласта v6
виявило, що при значному поширенні робочу потужність він має
лише на ділянках, які належать до низів південної гілки Горохово-Рівненської, а також Дубненської палеогідрографічних систем. For the first time we have compiled the map of the morphology of the coal seam v
6
which reflects morphostructural features and changes in important mountain-geological
factors and events and is its complete image in the whole territory of the Lviv-Volyn Basin
from the Volodymyr-Volynsky fault in the north to Rava-Ruska in the south and southwest. Morphostructural and morphogenetic features and commercial value of the coal
seam v
6
have been characterized for the whole territory and fields and individual areas of
the Lviv-Volyn Basin. Central and south-western parts of the basin, that are located in the
inner zone of the Lviv Paleozoic depression farther south and south-west of the town of
Chervonohrad and where the seam has a stable development and working thickness
throughout great areas, are counted as the most suitable for the commercial development.
Conducted studies testify to the main importance of hydrographic systems in the
formation of conditions favourable for the generation of the seam of working thickness.
Correlation of the results of the paleopotamic analysis of the coal-bearing deposits with
special features of its morphology has demonstrated that in case of wide spreading is has
the working thickness in areas belonging to the lower parts of the southern branch of the
Gorokhiv-Rivne as well as of Dubno paleohydrographic systems.