Теоретико-методологічні засади розгляду питання про роль особи в історії - Душкова, З. (Політичний менеджмент, 2009)
Світ, що переступив поріг третього тисячоліття, відзначається крайньою нестійкістю. Його, як і сторіччя тому, збурюють міжнаціональні, міждержавні, міжконфесійні конфлікти, фінансові кризи. У різних регіонах планети (Африка, Південна Америка) тривають громадянські війни. На початку ХХІ століття у глобальну загрозу переріс і тероризм. В сучасних умовах люди (як прості громадяни, так і державні „мужі”) активно вишукують шляхів протистояння різним загрозам. Один з них - використання досвіду минулого, вилущення з нього цінної (корисної для сьогодення) інформації, тобто засвоєння „уроків”.