Эволюция структуры и свойств сплава НТ-50 при больших пластических деформациях - Андриевская, Н.Ф.; Оковит, В.С.; Рудычева, Т.Ю.; Старолат, М.П.; Сторожилов, Г.Е.; Тихоновский, М.А.; Хаймович, П.А.; Шаповал, И.Н. (Донецький фізико-технічний інститут ім. О.О. Галкіна НАН України, 2009)
Электронно-микроскопическим методом исследована эволюция субзеренной структуры сплава НТ-50 в процессе интенсивной пластической деформации (ИПД) методом разнонаправленной деформации (РНД) осадка–выдавливание. Проведен статистический анализ изменений параметров структуры в зависимости от режимов ИПД. Происходящая в процессе деформации эволюция параметров структуры сопоставлена с изменениями механических свойств материала (предела прочности и микротвердости). Електронно-мікроскопічним методом досліджено еволюцію субзеренної структури сплаву НТ-50 в процесі інтенсивної пластичної деформації (ІПД) методом різноспрямованої деформації (РСД) осадка–витискування. Проведено статистичний аналіз змін параметрів структури залежно від режимів ІПД. Еволюція параметрів структури, яка відбувається в процесі деформації, зіставлена зі змінами механічних властивостей матеріалу (границі міцності і мікротвердості). Evolution of the superconducting NT-50 alloy subgrain structure during severe plastic deformation (SPD) by the scheme of differently directed deformation upsetting–extrusion has been investigated using electron microscope method. The statistical analysis of structure parameters changes as a function of SPD regimes has been performed. Evolution of the structure parameters during deformation process was compared to changes of the material mechanical properties (ultimate strength and microhardness).