Недійсність господарського договору та недійсність угод боржника: порівняльний аспект - Подоляк, С.А. (Держава і право, 2012)
Розглянуто актуальне питання співвідношення правового регулювання недійсності господарського договору та недійсності угод боржника в законодавчому та теоретичному аспектах, виокремлено дослідження правової природи недійсності з точки зору теорії юридичних фактів. Запропоновано імплементацію у національне законодавство одного з головних принципів римського права – відновлення майнової маси боржника лише в розмірі її реального зменшення для забезпечення захисту прав і майнових інтересів контрагентів боржника (компенсація зменшення майна). Рассмотрен актуальный вопрос соотношения правового регулирования недействительности хозяйственных договоров и недействительности сделок должника в процедуре банкротства в законодательном и теоретическом аспектах, при этом отдельно была проанализирована правовая природа недействительности с точки зрения теории юридических фактов. Предложено имплементацию в национальное законодательство одного из главных принципов римского права – восстановление имущественной массы должника в размере ее реального умаления (компенсации потерь имущества) для обеспечения защиты прав и имущественных интересов контрагентов должника. The actual question of correspondence of legal regulation of economic contract invalidity and invalidity of obligator’s agreements when bankruptcy was examined in both legislative and theoretical means. Legal nature of invalidity from the point of legal facts theory was separately analyzed. The implementation of one of the most important principles of Roman law to the national legislation was proposed. The principle is that the reinstatement of bankruptcy assets in the size of its real impairment must be held for protection of rights and property interests of obligator’s contractors.