“Ягеллонська спадщина” у світлі сучасних українських історичних студій - Шевченко, Н.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
Стаття присвячена аналізу здобутків та проблем вітчизняних
дослідників соціокультурної та політичної спадщини литовсько-польської
доби української історії у контексті реалізації міжнародного проекту
Інституту Центрально-Східної Європи. Наголошується на важливості
переосмислення Речі Посполитої як уособлення спільної соціокультурної і
політичної спадщини польського, білоруського, литовського, українського
народів та праобразу європейської співдружності епохи ранньомодерного
часу. Статья посвящена анализу достижений и проблем отечественных
исследователей социокультурного и политического наследия литовско-
польского периода украинской истории в контексте реализации междуна-
родного проекта Института Центрально-Восточной Европы. Подчер-
кивается важность переосмысления Речи Посполитой как олицетворения
общего социокультурного и политического наследства польского,
белорусского, литовского, украинского народов и прообраза европейского
содружества эпохи раннемодерного времени. The article analyzes the achievements and problems of Ukrainian
historiography in the realization of international project of Central-Eastern
European Institute. The importance of Great Lithuanian Kinqdom and Rich
Pospolyta for the Central Eastern Europe concept is considered as the
embodiment of common sociocultural and political heritage of Polish,
Byelorussian, Lithuanian and Ukrainian people, as well as the model of European
community in the early modern time epoch.