Колізії звичаєвого та позитивного права в долях вільних козацьких общин - Дарієнко, В.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
У статті розглянуто декілька принципово важливих фактів із ґенези козацтва в цілому як соціального феномену, найдавніші витоки форму- вання його правопорядків (звичаєвого права), його правосвідомості, внутрішньообщинних норм поведінки, стосунків між відносно вільними общинами і феодально-кріпосницькими державами, носіями позитивного права. Автор вважає, що сучасне відродження козацтва являє собою не що інше, як відновлення кращих і найбільш глибоких традицій справжнього народоправства. В статье рассматриваются несколько принципиально важных фактов из генезиса казачества как социального феномена, древнейшие истоки формирования его правопорядков (обычного права), его право- сознания, внутриобщинных норм поведения, отношений между относи- тельно вольными общинами и феодально-крепостническими государства- ми, носителями позитивного права. Автор полагает, что современное возрождение казачества представляет собою ни что иное, как восста- новление лучших и наиболее глубоких традиций подлинного народо- правства. The article considers several principally important facts from the Cossacks genesis in general, as social phenomenon, the most ancient sources of formation its law and order (conventional law), law and consciousness, standards of behavior in community, relations between relatively free communities and feudal- serfdom states, bearers of positive law. The author supposes that modern revival of the Cossacks is nothing more than restoration of the best and the deepest traditions of genuine people’s law.