“Коліївщина” в синтетичних працях XIX, XX та XXI ст. з історії Польщі - Ніта, М. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
240 років тому спалахнуло велике селянське повстання, що увійшло в
історію України, Польщі та Росії під назвою “Коліївщина”. Події, що
відбулися в Україні у 1768-1869 рр., здавна приваблювали увагу науковців
багатим і розмаїтим фоном, екзотикою теренів, які охопило повстання,
та драматичністю його ходу. 240 лет тому назад вспыхнуло большое крестьянское восстание,
вошедшее в историю Украины, Польши и России под названием “Колиивщина”. События, произошедшие в Украине в 1768-1869 гг., издавна
привлекали внимание ученых богатым и красочным фоном их обстоятельств, экзотикой территории, охваченной восстанием, и драматичностью его хода. “Koliivschina” a large peasant revolt, which entered in history of Ukraine,
Poland and Russia, under the name “Koliivschina”, blazed up 240 years ago.
Events which took place in Ukraine in 1768-1869 since olden times leaned
attention of research workers a rich and various background, exotic things of
walks of life, which was overcame by a revolt, and dramatic of his motion.