Проблеми приватного підприємництва у промисловості радянської держави періоду нової економічної політики в російській історіографії 1920-х рр. - Ткаченко, І.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
У статті розглянуті погляди ініціаторів, розробників та дослідників нової економічної політики щодо проблеми використання приватного підприємництва у промисловості радянської держави. Лідер більшовиків В.І. Ленін, його соратники, вчені-економісти, юристи, керівники-госпо- дарники різних рівнів у своїх працях пояснювали необхідність залучення приватного капіталу у промисловість, наголошуючи на необхідності жорсткої реґламентації його діяльності; аналізували масштаби залучення приватної ініціативи у промисловий сектор економіки; визначали шляхи обмеження діяльності приватників та необхідність ліквідації елементів ринкової економіки. Автор статті робить висновок про відсутність у дослідженнях 20-х років обґрунтування виробничо-економічних переваг соціалістичного сектору промисловості над капіталістичним. В статье рассмотрены взгляды инициаторов, разработчиков и исследователей новой экономической политики в отношении проблемы использования частного предпринимательства в промышленности советского государства. Лидер большевиков В.И. Ленин, его соратники, ученые-экономисты, юристы, руководители-хозяйственники разных уровней в своих работах объясняли необходимость привлечения частного капитала в промышленность, акцентируя внимание на необходимости жесткой регламентации его деятельности; анализировали масштабы привлечения частной инициативы в промышленный сектор экономики; определяли пути ограничения деятельности частников и необходимость ликвидации элементов рыночной экономики. Автор статьи делает вывод об отсутствии в исследованиях 20-х гг. обоснования производственно- экономических преимуществ социалистического сектора промышленности над капиталистическим. In the article the views of initiators, developers and researchers of new economic policy are considered concerning the problem of the use of private enterprise in industry of the soviet state. The leader of bolshevists V.I.Lenin, his companion-in-armses, scientists, economists, lawyers, leaders-managers of different levels in the works explained the necessity of bringing private capital in industry, marking the necessity of hard regulations of his activity; analyzed the scales of bringing private initiative in the industrial sector of economy; the ways of limitation of activity of private traders and necessity of liquidation of elements of market economy. The author of the article makes the conclusion that in researches of 20th years there is absence of substantiation of productive and economic advantages of socialist sector of industry above capitalist.