Українська інтелігенція і влада - Кіндратець, О. (Політичний менеджмент, 2009)
Питання про ставлення інтелігенції до влади, про її роль у перетворенні суспільства зазвичай викликають особливо жваві дискусії у періоди суспільних трансформацій. Однак в Україні ця проблема відійшла сьогодні на другий план. Чи означає це, що інтелігенція вже зробила для формування молодої держави все, що могла, а зараз переймається лише тим, чим, на думку багатьох, і має перейматися - примножує духовне багатство народу, проповідує високі моральні цінності тощо. Можливо, це і мала б робити інтелігенція в державі демократичній, правовій і соціальній, а ще і в політично стабільній, у якій утвердилась культура толерантності. Але ж у нас невирішених проблем, які непокоять суспільство, надто багато. То як же до них ставиться інтелігенція? Яка її роль в демократизації суспільства? І чи можна ставити знак рівняння між поняттями політична еліта й інтелігенція?