Аналіз концепцій сучасних моделей виборчих систем - Рибачук, М.; Райковський, Б. (Політичний менеджмент, 2009)
Сучасна теорія демократії базується на розмаїтті її форм: кожна країна з урахуванням умов певного історичного часу обирає оптимальне поєднання виборчих механізмів. На думку Ж. Бешлера, демократія „існує лише в нескінченно різноманітних історичних формах, а тому реально існують тільки демократії, одночасно і тотожні, і відмінні одна від одної”.