Сегментація мовних голосових сигналів за ознакою зміни диктора - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Загваздін, О.С.; Єфімов, Г.М. (Штучний інтелект, 2011)
Запропоновано підхід до сегментації голосових мовних сигналів за ознакою зміни диктора та способи
визначення позицій зміни диктора в голосовому мовному сигналі. Позиції зміни диктора визначаються за
допомогою аналізу множин характеристичних векторів в околі паузи на основі Байєсівського інформаційного
критерію. Покращення якості характеристичних векторів досягається за допомогою використання сегментів
з рівнем енергії не нижче певного порогу. Також пропонується адаптивний підхід для автоматичного
визначення пауз у мовному сигналі. An approach to the segmentation of speech signals based on the speaker change, as well as to the detection of
the speaker change positions in a speech signal is suggested. Speaker change positions are determined by
analyzing the sets of characteristic vectors at the pause within the signal based on the Bayesian information
criterion. Improvement in quality of the characteristic vectors is achieved by taking into account only the
segments with the log energy above the given threshold. It is also suggested an approach for adaptive
automatic pause detection in speech signal.