Від рівності прав до рівності можливостей - Тукаленко, І. (Політичний менеджмент, 2008)
Статтю присвячено аналізу політики забезпечення ґендерної рівності та особливостям її функціонування в українському суспільстві. Зважаючи на специфіку сучасних проблем ґендерної рівності, обумовлених потребою у задоволенні новітніх завдань із забезпечення рівності можливостей, особлива увага звертається на гендерноорієнтовану політику та законодавство, які спрямовуються на створення преференцій фактичної, а не номінальної рівності жінок і чоловіків. Зокрема, як найбільш адекватний спосіб задоволення специфічних прав окремих груп, розглядається механізм позитивної дії (у його крайньому прояві – позитивній дискримінації).