Політика як міф і наукова діяльність - Шайгородський, Ю. (Політичний менеджмент, 2008)
Історії досліджень і тлумачень політики понад 2,5 тисячі років. Але й досі уявлення про політику, про систему категорій і понять, які описують це явище, про його функції залишаються дискусійними. І це зрозуміло. Політичні явища стають предметом дослідження філософії, психології, соціології. Багатомірністю політики пояснюються і численні визначення її категорій і понять, тлумачення її функцій юристами, економістами, істориками, демографами, педагогами. На стиках політичної науки з іншими формуються відносно самостійні – політична психологія, політична філософія (філософія політики), політична економіка, політична соціологія, політична історія тощо, які продукують своє бачення цього багатоаспектного явища.