Туркменістан: шлях до нейтралітету - Соколов, В.; Бахтиєв, Р. (Політичний менеджмент, 2008)
Нейтралітет у класичному його розумінні визначається як „правова позиція, відповідно до якої держава або не бере участі у війні, або дотримується політики неучасті у війні. Нейтрал має право вимагати поваги від сторін, що воюють, у відповідь на його строгий нейтралітет” [7, с. 369]. Що стосується нейтралітету Туркменістану, то слід мати на увазі, що, по-перше, ця країна відразу, як тільки стала на шлях самостійного розвитку, заявила про свій нейтралістський курс, а по-друге, гарантом його нейтралітету стала Організація Об'єднаних Націй - уперше за всю історію міждержавних відносин.