Мультиагентная модель для управления эффективностью Дельфи-процесса многотуровой экспертизы - Ильина, Е.П.; Слабоспицкая, О.А. (Математичні машини і системи, 2012)
Разработан формальный аппарат моделирования эффективности Дельфи-процесса оценки скалярного параметра. Он основан на моделях мультиагентного частично наблюдаемого марковского процесса принятия решений и семейства онтологий экспертных точек зрения. Предложен алгоритм экспертного процесса, чередующего реальные туры с виртуальными мультиагентными. Розроблено формальний апарат моделювання ефективності Дельфі-процесу оцінки скалярного параметра. Він ґрунтується на моделях мультиагентного частково спостережуваного марківського процесу прийняття рішень та сімейства онтологій експертних точок зору. Запропоновано алгоритм експертного процесу, що здійснює чергування реальних турів з віртуальними мультиагентними. The formal device for Delphi process efficiency modeling of scalar parameter estimation was developed. It is based on both Decentralized POMDP and expert viewpoints ontology models family. The algorithm for expert process alternating real tours and virtual multi-agent ones was proposed.