Раціональне виймально-наватажувально-транспортне обладнання на щебеневих кар’єрах з мобільними пересувними комплексами - Симоненко, В.І.; Ярошик, Н.І. (Геотехнічна механіка, 2013)
На більшості кар’єрах України, що розробляють родовища нерудних корисних копалин, використовується застаріле обладнання. Це не дозволяє підприємствам бути конкурентоспроможними в умовах ринкової економіки. Тому проблема вибору обладнання та технологічних схем роботи сучасного обладнання є особливо актуальною в теперішній час. В статті здійснений порівняльний аналіз чотирьох варіантів роботи виймальнонавантажувального та виймальнотранспортного обладнання з мобільнодробильносортувальним устаткуванням для типових нерудних кар’єрів України. Були враховані основні параметри для типових кар’єрів: продуктивність кар’єра по корисній копалині, відстань транспортування, кількість одночасно робочих горизонтів. Оцінками ефективності використання обладнання є продуктивність, капітальні та експлуатаційні витрати при виконанні виймальнонавантажувальних робіт. В результаті дослідження встановлено, що доцільним є використання фронтальних однокошових навантажувачів з транспортуванням до мобільно-дробильно-сортувального устаткування. Большинство карьеров Украины, которые разрабатывают месторождения нерудных полезных ископаемых, используют устаревшее оборудование. Это не позволяет предприятиям быть конкурентоспособными в условиях рыночной экономики. Поэтому проблема выбора оборудования и технологических схем работы современного оборудования особенно актуальна в настоящее время. В статье проведен сравнительный анализ четырех вариантов работы выемочно погрузочного и выемочнотранспортного оборудования с мобильнодробильносортировочным оборудованием для типовых нерудных карьеров Украины. Были учтены основные параметры для типовых карьеров: продуктивность карьера по полезному ископаемому, расстояние транспортировки, количество рабочих одновременно горизонтов. Оценками эффективности использования оборудования является продуктивность, капитальные и эксплуатационные затраты при использовании выемочно-погрузочных работ. В результате исследования установлено, что целесообразным является использование фронтальных одноковшовых погрузчиков с транспортировкой к мобильному дробильно-сортировочному оборудованию. Most of Ukrainian opencast mines, which develop deposits of nonmetallic minerals, use outdated equipment preventing the businesses to be competitive in the market economy. Therefore, a problem of choosing proper equipment and relevant technological schemes for optimal operation of uptodate equipment continues to be a pressing challenge today. The article presents comparative analysis of four variants of operation of miningandloading and miningandhauling equipment with mobile crushingandscreening equipment in typical Ukrainian nonmetallic opencast mines. The following key parameters typical for opencast mines were taken into account: productivity bymineral of an opencast mine; distance for transportation; and number of horizons under development at the moment. Efficiency of the equipment use is estimated by productivity of and capital and operational expenses spent for mining and loading operations. The study shows that the most effective method is usage of front singleshovel loaders with rocks transported to the mobile crushing and screening equipment.