Визначення концентрации метану у вихідному струмені тупикової виробки - Столбченко, О.В. (Геотехнічна механіка, 2013)
Для забезпечення подачі повітря в підготовчий вибій тупикової виробки застосовується вентиляційна система місцевого провітрювання, основними складовими якої є вентилятор місцевого провітрювання (ВМП) і вентиляційний трубопровід. Основними розрахунковими технологічними параметрами при виборі устаткування є витрата повітря, діаметр і довжина трубопроводу. У статті розглянуті питання визначення основних характеристик системи вентиляції тупикових виробок з урахуванням конкретних аеродинамічних характеристик вентиляторів місцевого провітрювання. Практична цінність роботи полягає в розробці універсальної моделі вентиляційної системи тупикової виробки, яка дозволяє використовувати всі складові джерела тяги і трубопровід при різних варіантах провітрювання. У статті визначається концентрація метану на вихідному струмені тупикової виробки шляхом вирішення диференціальних рівнянь. Для обеспечения подачи воздуха в подготовительный забой тупиковой выработки применяется вентиляционная система местного проветривания, основными составляющими которой является вентилятор местного проветривания (ВМП) и вентиляционный трубопровод. Основными расчетными технологическими параметрами при выборе оборуд ования являются расход воздуха, диаметр и длина трубопровода. В статье рассмотрены вопросы определения основных характеристик системы вентиляции тупиковых выработок с учетом конкретных аэродинамических характеристик вентиляторов местного проветривания. Практическая ценность работы заключается в разработке универсальной модели вентиляционной системы тупиковой выработки, которая позволяет использовать все составные источники тяги и трубопровод при разных вариантах проветривания. В статье определяется концентрация метана на исходной струе тупиковой выработки путем решения дифференциальных уравнений. In order to feed air into preparatory roadway of the blind drift a vent system of local ventilation is used, basic elements of which are booster fan (BF) and vent pipeline. Basic calculated technological parameters for choosing proper equipment are air consumption and pipeline diameter and length. In this article, issues on specifying basic characteristics for the ventilation systems in the blind drifts are considered with taking into account concrete aerodynamic characteristics of the booster fans. Practical value of the work lies in designing of an universal model of ventilating system in the blind drift, which allows using of all compound sources of the draft and pipeline at various modes of airing. In the article, methane concentration of the outgoing stream in the blind drift is defined with the help of differential equations.