Разработка критерия вывалообразования пород кровли очистных забоев - Белогуб, О.Ю.; Соловьев, Г.И.; Бачурин, Л.Л.; Сергиенко, А.И.; Федоренко, М.В.; Козырь, С.В. (Геотехнічна механіка, 2013)
В статье представлены результаты анализа вывалообразования пород кровли в очистных забоях на основании обобщения геологических разрезов по длине лавы и замеров куполов вывалов при различных литологических составах пород кровли. Анализ критериев устойчивости пород кровли выявил сложности в получении корректных данных для подсчета по существующим на данный момент критериям. Также была выполнено математическое моделирование процесса формирования вывала в очистном забое в программном комплексе «Solidworks». На основании полученных данных предложен критерий вывалообразования пород кровли, включающий в себя последние разработки энергетических критериев теории разрушения. Для условий ОП «Шахта «Стаханова» ГП «Красноармейскуголь» было получено численное значение критерия вывалообразования по предложенной авторами методике. У статті представлені результати аналізу вивалоутворення порід покрівлі у очисних вибоях на підставі узагальнення геологічних розрізів по довжині лави і вимірів куполів вивалів при різних літологічних складах порід покрівлі. Аналіз критеріїв стійкості порід покрівлі виявив складності в отриманні коректних даних для підрахунку за існуючими на даний момент критеріям. Також була виконано математичне моделювання процесу формування вивалу в очисному вибої в програмному комплексі «Solidworks». На підставі отриманих даних запропоновано критерій вивалоутворення порід покрівлі, що включає в себе останні розробки енергетичних критеріїв теорії руйнування. Для умов ВП «Шахта «Стаханова» ДП «Красноармійськвугілля» було отримано чисельне значення критерію вивалоутворення за запропонованою авторами методикою. Ключові слова: ефективна поверхнева енергія, вивал, стійкість, потужність. The paper presents analysis of roof rock fall formation in the stopes basing on generalization of geological sections along the length of the coal face and measurements of the fall domes at different lithological compositions of the roof rocks. Analysis of the roof stability criteria revealed difficulties in obtaining correct data for performing calculation basing on criteria existing at the moment. A mathematical model of the roof rock fall formation in the stopes was created with the help of a “Solidworks” program complex. The findings allowed to specify a criterion of the roof rock fall, which included the latest developments of energy theory on fall criteria. A numerical value for the criterion of the roof rock fall in the stope of the DP Stakhanov Mine , GP "Krasnoarmeyskugol", was specified by the method proposed by the authors in this paper.