Определение максимальной высоты забоя взорванной горной массы при работе фронтальных погрузчиков - Анисимов, О.А. (Геотехнічна механіка, 2013)
В карьерах многих стран, ведущих добычу полезных ископаемых, применяются фронтальные погрузчики с разной емкостью ковша. Погрузчики находят применение при выполнении основных операций по выемке горной массы из забоя, ее погрузки или транспортирования на небольшие расстояния. В процессе выемки горной массы из забоя возникают обрушения подрабатываемых разрыхленных горных пород на уровне подошвы забоя. Приведены типы обрушения подорванных пород в забое. Обрушение представляет собой динамический, сравнительно быстротечный процесс, возникающий в результате нар ушения условий равновесия между сдвигающими и удерживающими силами в подработанной экскаватором или погрузчиком взорванной массе. Выполнены расчеты высоты отрабатываемого забоя при работе фронтального погрузчика. Высота забоя определяется, прежде всего, извлекаемым материалом его физикомеханическими свойствами, прочими характеристиками. Полученные показатели позволяют выделить диапазон безопасной устойчивой высоты откоса забоя для работы погрузчиков. У кар'єрах багатьох країн ведуть видобуток корисних копалин із застосуванням фронтальних навантажувачів з різною ємкістю ковша. Навантажувачі знаходять застосування при виконанні основних операцій з виїмки гірничої маси з вибою, її навантаження або транспортування на невеликі відстані. У процесі виїмки гірничої маси з вибою виникають обвалення підроблюваних розпушених гірських порід на рівні підошви вибою. Наведено типи обвалення підірваних порід у забої. Обвалення являє собою динамічний, порівняно швидкоплинний процес, що виникає в результаті порушення умов рівноваги між зсувними та стримуючими силами в підробленій екскаватором або навантажувачем підірваній масі. Виконано розрахунки висоти забою що відпрацьовується при роботі фронтального навантаж увача. Висота вибою визначається, перш за все, вилученим матеріалом його фізико механічними властивостями, іншими характеристиками. Отримані показники дозволяють виділити діапазон безпечної стійкої висоти укосу вибою для роботи навантажувачів. Front loaders with different capacity of buckets are used in many countries mineral producers. The loaders are used in basic operations: rock excavating from the face and handling or transporting for short distances. While rocks are excavated from the face, the undermined loosened rocks fall at the
leve l of the face floor. The paper presents different types of the undermined rock falls in the face. The falling is a dynamic, relatively fleeting process, which occurs in result of disturbed equilibrium between the shearing forces and retentivity acting in the blasted rocks undermined by an excavator or loader. The author calculates a needed height of the undermining face for easy operation of the front loaders. The faceheight is primarily determined by the extracted material and its physical and mechanical properties and by other characteristics. The findings allow to specify a range of stable face slope heights for safety work of loaders.