З історії заселення Криму (1944–1967 рр.) - Сеітова, Е. (Краєзнавство, 2012)
Процес заселення Криму колгоспниками-переселенцями було організовано через крайню необхідність цього регіону в людському ресурсі. Саме переселення можна назвати ключовим явищем у післявоєнній історії півострова. В загальній кількості з 1944 р. по 1967 р. населення Криму збільшилось приблизно на 468 тисяч чоловік. Переселенці наділялись комплексом пільг, спрямованих на їх якомога скорішу господарсько-побутову адаптацію. Процесс заселения Крыма колхозниками-переселенцами был организован из-за крайней необходимости данного региона в человеческом ресурсе. Именно заселение можно назвать ключевым явлением в послевоенной истории полуострова. В общей сложности с 1944 г. по 1967 г. население полуострова увеличилось приблизительно на 468 тысяч человек. Переселенцы наделялись комплексом льгот, направленных на их как можно более скорую хозяйственно-бытовую адаптацию. The resettlement process in Crimea was organized because of this region’s need for human resources. The resettlement can deﬁ nitely be called a key event in the peninsula’s post-war history. The Crimean population increased by approximately 468 thousand people between 1944–1967. The resettlers were provided with a set of privileges in order to help them adapt to the region.