Професорсько-викладацька корпорація педагогічної освіти в УСРР у 1920-ті роки - Липинський, В.; Аксанова, Н. (Краєзнавство, 2012)
В статті розглянуто процес збирання професорсько-викладацьких кадрів педагогічних ВНЗ УСРР впродовж 1920 – х років, зроблено комплексний аналіз процесів та причин, що впливали на зміну його кількісного та якісного складу. Проаналізовано державну політику щодо професорсько-викладацької корпорації так званої «старої школи» та намагання заміни її новою – комуністичною професурою. В статье рассмотрен процесс собирания профессорско-педагогических кадров педагогических вузов УССР в течении 1920 – х годов, сделан комплексный анализ процессов и причин, которые влияли на изменение его качественного и количественного состав. Проанализирована государственная политика по отношению к профессорско-преподавательской корпорации так называемой «старой школы» и стремление замены ее новою – коммунистическою профессурой. The article describes how to build academic - university teaching staff vykladachskyh USSR during the 1920-ies, a comprehensive analysis of the processes and causes that inﬂ uenced the change in its quantitative and qualitative composition. Analysis of public policy on the teaching of the corporation so-called "old school" and attempts to replace it with a new - Communist professors.