Просвітянський рух на Наддніпрянщині в 1905–1919 роках - Лисенко, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Провідними організаціями просвітянського руху у Наддніпрянській Україні на
початку ХХ ст. були “Просвіти”, засновані в Катеринославі, Одесі, Кам’янець- Подільському та Києві. Розкрито основні напрями їх діяльності, здобутки та
труднощі, що перешкоджали плідній роботі на ниві національного відродження. The leading organizations of enlightenment movement in the Dnipro-region of Ukraine
at the beginning of the 20th century were “Prosvita” clubs established in Katerynoslav,
Odessa, Kamianets-Podilsky and Kyiv. The main trends in their development, achievements
and difficulties in their work for the national revival are described.