Микола Аркас – організатор і керівник миколаївської “Просвіти” - Кондрашов, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Миколі Аркасу завдячує заснуванням Товариство “Просвіта” в Миколаєві.
Композитор, поет, збирач фольклору, автор популярної праці з історії України,
громадський діяч доклав багато зусиль до розвитку просвітянського руху, а відтак
українського національного відродження Південної України. The author examines the role of Mykola Arkas – composer, poet, folklorist, popular
activist, author of popular edition of history of Ukraine, in establishment of “Prosvita”
in Mykolaiv. Mykola Arkas belonged to the activists of “Prosvita” movement and, as a
result, of Ukrainian national revival activists of South Ukraine.