Історія “Просвіти”: проблеми наукового вивчення й популяризації - Ковба, Ж. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Охарактеризовано дослідницькі праці про Товариство та опубліковані матеріали
(звіти, бюлетені…) організації, що складають основу для наукового вивчення “Просвіти”. Виокремлено традиційне трактування Товариства у радянський час та вивчення історії “Просвіти” в добу незалежної України. The author describes research papers devoted to “Prosvita” and its published materials
(reports, bulletins) that create a basis for scholarly studies of the society. She separates
traditional to the Soviet period ways of depiction of the society from scholarly studies
launched after Ukraine’s independence.