Перспективи Волино-Подільської нафтогазоносної області в контексті пошуків пасток вуглеводнів неантиклінального типу - Гарасим, С. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Розглянуто типи можливих неантиклінальних пасток та визначено перспективи
їхньої нафтогазоносності. З’ясовано, що нафтогазопрояви із силурійських відкладів
приурочені до рифових побудов, виявлених у баговицькому, малиновецькому і скальському горизонтах силуру. Рифогенні силурійські споруди вважаються першочерговими для проведення комплексних геолого-геофізичних досліджень з метою визначення ділянок для буріння свердловин. Нафтогазопрояви зафіксовано в кембрійських відкладах (район м. Перемишляни) південно-західної окраїни Східноєвропейської платформи. Тут виділено декілька піщаних горизонтів, які можна вважати колекторськими. Передбачаються пастки нафти і газу неантиклінального типу, а саме
стратиграфічно екрановані. Volyn-Podillya covers the south-western outskirts of the East European Platform.
The whole area is composed of the sedimentary cover (up to 9 km), which looks like a
wedge, extended to the west and southwest of the Ukrainian Shield. He is made of Neo-
Proterozoic (Riphean, Wendian), Paleozoic (Cambrian, Ordovician, Silurian, Devonian,
Carboniferous), Mesozoic (Jurassic, Cretaceous) and Cenozoic sediments. Here were
opened two gas fields and one oil pool in the rocks of Devonian age, which made it possible to call this territory Volyn-Podillya oil and gas region. In Devonian, which is currently the only real oil and gas complex, within the region have been established Silurian
and Cambrian oil-promising complexes.