Активність консорціуму бактерій в агроценозах сої на забруднених важкими металами чорноземних територіях Придніпров’я - Заєць, І.Є.; Вознюк, Т.М.; Ковальчук, М.В.; Крамарьов, С.М.; Козировська, Н.О. (Національна Академія наук України, 2007)
Створено ефективний і зручний у використанні мікробіологічний біопрепарат для вирощування рослин, безпечних для здоров'я людей, на територіях, забруднених важкими металами. Препарат перешкоджає надходженню у рослину токсичних елементів, захищає від хвороб, стимулює розвиток рослини в умовах дефіциту поживних речовин. Препарат являє собою консорціум бактерій з
комплексом корисних для рослин властивостей, що забезпечує його багатоцільове використання. Він
був випробуваний в рамках комплексної програми його вивчення у модельних та природних агроценозах. Основні результати випробування свідчать, що бактерії препарату перешкоджають накопиченню важких металів у надземній частині сої, створюючи тим самим умови для вирощування безпечного врожаю та ремедіації ґрунтів. Создан эффективный и удобный при использовании биопрепарат для выращивания растений, безопасных для здоровья людей, на территориях, загрязненных тяжелыми металлами. Препарат предотвращает поступление в растение токсичных элементов, защищает от болезней, стимулирует развитие растения в условиях дефицита питательных веществ. Препарат представляет собой консорциум бактерий с комплексом полезных для растений свойств, который обеспечивает его
многоцелевое использование. Препарат был испытан в рамках комплексной программы его изучения в модельных и естественных агроценозах. Основные результаты испытания свидетельствуют о том,что бактерии препарата препятствуют накоплению тяжелых металлов в наземной части сои, тем самым создавая условия для выращивания безопасного урожая и ремедиации почв. The effective and handy form of microbiological inoculant is developed for cultivating safe for health plants on territories contaminated with heavy metals. The microbiological inoculant prevents toxic elements enter into a plant, protects from diseases, stimulates plant growth under nutritives' gap. The inoculant is a consortium of bacteriums with a complex of health-giving features providing its multipurpose use. Preparation was tested in the context of the complex pilot program in model and natural agrocenoses. The basic results reveal that bacteriums of the inoculant hinder from accumulation of heavy metals in over-land part of soy, allowing to grow safe harvests and creating conditions for remediation of soils.