Віковий хід геомагнітного поля на території Європи за період 1995–2005 рр. - Максимчук, В.Ю.; Городиський, Ю.М.; Марченко, Д.О. (Геодинаміка, 2010)
Досліджено просторову структуру вікового ходу геомагнітного поля на території Європи. За даними магнітних обсерваторій побудовано серію карт вікової варіації(SV)для X,Y,Z,D – компонент геомагнітного поля для п’ятирічних інтервалів 1995–2000 і 2000–2005рр. Виконано їхнє порівняння з міжнародними моделями ІGRF. У полі вікового ходу на території Європи виділено глобальні структури–фокуси SV та досліджено їхню кінематику. Проведены исследования пространственной структуры векового хода геомагнитного поля на
территории Европы. По данным магнитных обсерваторий построена серия карт вековой вариации (SV) для X, Y, Z, D-компонент геомагнитного поля для пятилетних интервалов 1995–2000 и 2000–2005 гг.Выполнено их сравнение с международными моделями ІGRF. В поле векового хода на территории Европы выделены глобальные структуры – фокусы SV и изучена их кинематика. The spatial structure of geomagnetic field secular variations in Europe was examined. Using the data of geomagnetic observatories the new maps of this secular variation (SV) for X,Y,Z,D – components for 5-years intervals 1995-2000 and 2000-2005 were constructed. Their comparison with the IGRM global geomagnetic models was done. The global anomalies–SV-focuses in the structure of the secular variations in Europe were
discovered and their kinematics was studied.