Вплив атмосферних опадів на вертикальні рухи земної поверхні на геодинамічному мікрополігоні у Полтаві - Павлик, В.Г. (Геодинаміка, 2011)
На основі десятирічних спостережень на геодинамічному мікрополігоні у Полтаві здійснено оцінку впливу атмосферних опадів на вертикальні рухи верхнього шару ґрунту та земної поверхні. Наведено числові характеристики дії атмосферних опадів та евапотранспірації на вертикальні зміщення земної поверхні, а також їхні сезонні особливості. На основании десятилетних наблюдений на геодинамическом микрополигоне в Полтаве выполнена оценка влияния атмосферных осадков на вертикальную составляющую движений верхнего слоя почвы и
земной поверхности. Приведены численные характеристики воздействия атмосферных осадков и эвапотранспирации на вертикальные смещения земной поверхности, а также их сезонные особенности. On the basis of ten years observation in geodynamic micropolygon in Poltava an estimation of influence of atmospheric precipitation on the vertical movements of the upper layer of soil and of the earth's surface is carried out. Numerical characteristics of influence of atmospheric precipitation and evapotranspiration on vertical displacements of earth's surface and also their seasonal features are given.