Ототожнення вибухів у Карпатському регіоні України за ознакою схожості їхніх хвильових форм - Вербицький, Ю.Т.; Гнип, А.Р.; Нарівна, М.М.; Новотна, О.М.; Ярема, І.І. (Геодинаміка, 2011)
Запропоновано використовувати критерій схожості хвильових форм на одній і тій самій станції для ототожнення вибухів, що відбуваються у гірничовидобувних кар’єрах карпатського регіону України. Наведено приклад ототожнення вибухів з епіцентрального району Довге-Іршава, що відбувалися там впродовж 2005–2007 років. Зроблено висновок про ефективність критерію і доцільність його використання з метою очищення каталогів місцевих землетрусів від вибухів. Предложено использовать критерий подобия волновых форм на одной и той же станции для идентификации взрывов, проводимых на постоянно действующих горных карьерах Карпатского региона Украины. Приведен пример идентификации взрывов из эпицентрального района Долгое-Иршава, проведенных там в течении 2005–2007 годов. Сделан вывод об эффективности критерия и целесообразности его применения с целью очистки каталогов местных землетрясений от взрывов. The criterion of similarity of waveforms at the same station is suggested for identification of quarry blasts conducted on regular basis at local extraction cites of Carpathian region of Ukraine. Case study is presented of the identification of quarry blasts from epicentral area of Dovhe-Irshava, conducted there during 2005–2007. The conclusion has been drawn that the criterion is effective and applicable for removing the quarry blasts from catalogues of local earthquakes.