Аналіз впливу еліпсоїдальності фігури землі на її внутрішню структуру на прикладі моделі PREM - Фис, М.М.; Нікулішин, В.І. (Геодинаміка, 2011)
Для існуючих одновимірних розподілів мас для еліпсоїдальної планети не розроблені методи обчислення її гравітаційного потенціалу V та гравітаційної енергії Е, тому є актуальним отримання формул для одночасного знаходження густини розподілу мас, потенціалу та енергії для еліпсоїдального тіла. Для существующих одномерных распределений масс для эллипсоидальной планеты не разработаны методы вычисления ее гравитационного потенциала V и гравитационной энергии Е, в связи с чем является актуальным получение формул для одновременного вычисления плотности распределения масс, потенциала и энергии для эллипсоидального тела. The methods of calculation of gravity potential V and potential energy E for ellipsoidal planet for existing onedimensional
mass distribution were not worked out. That’s why now the derivation of formulas for simultaneous calculation of density mass’s distribution and potential and energy for the ellipsoidal body is actual.