Дослідження періодичних змін висотного положення супутникових перманентних станцій світу - Третяк, К.Р.; Смірнова, О.М.; Бределєва, Т.М. (Геодинаміка, 2012)
З метою вивчення характерних періодів гармонічних коливань часових серій координат перманентних
ГНСС станцій, що зумовлені різними геофізичними чинниками, виконано комплекс досліджень. Складено базу
даних щоденних часових серій111 перманентних станцій, спостереження на яких виконувалися впродовж не
менше ніж трьох років. Перманентні станції розташовані по всьому світу, на різних тектонічних плитах.
Розроблено алгоритм та пакет прикладних програм для обробки часових серій і визначення оптимальних
кривих, які максимально достовірно їх описують. Для кожної станції записано рівняння для визначення
оптимального періоду коливань.
Виявлено аномальний розподіл коливань значень координат перманентних ГНСС станцій з різними
періодами, що свідчить про складний характер впливу на просторове розташування цих станцій різних
геофізичних факторів. Накопичені результати аналізу часових серій значень координат вказують на необхідність
систематичних досліджень впливу різних геофізичних факторів на стійкість та зміщення перманентних станцій. С целью исследования характерных периодов гармонических колебаний временных серий
координат перманентных ГНСС станций, которые обусловлены различными геофизическими факторами,
выполнен комплекс исследований. Создана база данных ежедневных временных серий111 перма-
нентных станций, наблюдения на которых выполнялось на протяжении не менее трех лет. Перманентные
станции расположены по всему миру, на разных тектонических плитах. Разработан алгоритм и пакет
прикладных программ для обработки временных серий и определения оптимальных кривых, макси-
мально достоверно их описывающих. Для каждой станции записано уравнение для определения
оптимального периода колебаний.
Выявлено аномальное распределение колебаний значений координат перманентных ГНСС
станций с разными периодами, что свидетельствует о сложном характере влияния на пространственное
размещение этих станций разных геофизических факторов. Накопленные результаты анализа временных
серий значений координат указывают на необходимость систематических исследований влияния
различных геофизических факторов на устойчивость и смещения перманентных станций. In order to study and determine the period of harmonic oscillations of time series of permanent stations,
which are caused by various geophysical, the following factors in the investigation. A database of daily time
series of 111 permanent stations, the observations that are running for at least 3 years. Permanent stations located
around the world on different tectonic plates. Developed an algorithm and application packet processing time
series and determine the optimal curves, describing themas reliable. For each station, write an equation to
determine the optimal period of oscillation.
Studies show an anomalous distribution of the vibrations of different periods and demonstrate the
complex nature of the phenomena caused by geophysical factors. The accumulated result of time series requires
systematic studies of the influence of various factors and their geophysical interpretation of the stability and the
displacement of the permanent stations.