Модель гравіметричних складових відхилень прямовисних ліній території України за даними EGM 2008 - Двуліт, П.Д.; Джуман, Б.Б.; Смелянець, О.В. (Геодинаміка, 2012)
Розглянуто питання дослідження точності обчислення гравіметричних складових відхилень прямовисних ліній з використанням сучасної моделі гравітаційного поля Землі EGM2008 для території України. Виконано порівняння результатів обчислення з відомими астрономо-геодезичними складовими відхилень прямовисних ліній, отриманими за астрономічними та геодезичними координатами пунктів. Рассмотрены вопросы исследования точности вычисления гравиметрических составляющих отклонений отвесных линий с использованием современной модели гравитационного поля Земли EGM2008 для территории Украины. Выполнено сравнение результатов вычисления с известными астрономо-геодезическими составляющими отклонений отвесных линий, полученными по астрономическим и геодезическим координатам пунктов. The problems of computational accuracy of plumb line deflectionswithuse of gravitational Earth model EGM2008 on the Ukraine area are considered. The results of computation were compared to the known astronomical-geodetic deflections of plumb lines obtained from astronomical and geodetic coordinates of points.