Метод швидкого перетворення Фур’є в аналізі гравітаційного поля землі в антарктичному регіоні - Марченко, Д.О. (Геодинаміка, 2012)
Розглянуто метод швидкого перетворення Фур’є (FFT), який суттєво економить час при обробці великих масивів даних завдяки підсумуванню у спектральній області замість множення у просторовій. За даними космічної, аеро-, наземної та морської гравіметрії побудовано просторовий розподіл аномалій сили тяжіння на територію Антарктичного регіону по рівномірній сітці 2′х2′ та введено топографічну редукцію. За допомогою FFT-методу розроблено регіональну модель квазігеоїда Антарктичного континенту та прилеглих акваторій. Рассмотрен метод быстрого преобразования Фурье (FFT), который значительно экономит время при обработке больших массивов данных благодаря суммированию в спектральной области вместо перемножения в пространственной. По данным космической, аэро-, наземной и морской гравиметрии построено пространственное распределение аномалий силы тяжести на территорию Антарктического региона по равномерной сетке 2′х2′ и введена топографическая редукция. С помощью FFT-метода построена региональная модель квазигеоида Антарктического континента и прилегающих акваторий. Fast Fourier transformation (FFT) was considered which substantially saves time when processing large data arrays due to the summation in the spectral domain instead of the multiplication in the space ones. With using of space, aerial, terrestrial and marine gravimetric data the spatial distribution of gravity anomalies in Antarctic region territory on a uniform grid 2′х2′ was constructed and a terrain correction was introduced. Using of FFT-method the regional model of quasigeoid of Antarctic continent and adjoining water areas was constructed.