Глубинное строение Онежской палеопротерозойской структуры по геолого-геофизическим данным - Шаров, Н.В. (Геодинаміка, 2012)
На основе анализа и обобщения всей совокупности имеющейся геолого-геофизической информации, накопленной за прошедшие пятьдесят лет, и данных бурения Онежской параметрической скважины изложено современные представления о глубинном строении земной коры Онежской структуры и её обрамления. Обобщение и комплексная интерпретация накопленных данных по геологии, тектонике, геофизике и минерагении позволили выявить новые детали глубинного строения земной коры этой территории, уточнить ее состав, возможную геологическую природу и геодинамические условия ее формирования. На основі аналізу та узагальнення усієї наявної геолого-геофізичної інформації, накопиченої за минулі 50 років, і даних буріння Онезької параметричної свердловини викладено сучасні уявлення про глибинну будову земної кори Онезької структури та її облямування. Узагальнення та комплексна інтерпретація накопичених даних геології, тектоніки, геофізики та мінерагенії дали змогу виявити нові деталі глибинної будови земної кори цієї території, уточнити її склад, можливу геологічну природу та геодинамічні умови її формування. The modern concept of the deep structure of the crust of Onega structure and its surroundings is given based on analysis of available geological and geophysical data and the drilling record for the Onega parametric borehole obtained in the past fifty years. The deep structure of the Earth’s crust of this territory was studied in more detail and its composition, possible geological nature and geodynamic setting were assessed more accurately by summing up and interpreting of geological, tectonic, geophysical and mineralogenic data.