Матричний метод у задачах розрахунку хвильового поля землетрусу і параметрів його джерела - Малицький, Д.В.; Муйла, О.О.; Павлова, А.Ю. (Геодинаміка, 2012)
Розглянуто побудову поля переміщень на вільній поверхні шаруватого середовища за допомогою
матричного методу Томсона – Хаскелла. Показано отримані аналітичні розв’язки прямої задачі
сейсмології, які використовуються для розв’язання оберненої задачі. Цей метод розв’язання оберненої
задачі дає змогу розглядати джерело як розподілене у часі й визначати часову функцію джерела STF.
Планується дослідження розроблених методів для різних сейсмологічних умов та для поширення
сейсмічних хвиль в анізотропному середовищі. Рассмотрено построение поля перемещения на свободной поверхности слоистой среды с помощью
матричного метода Томсона – Хаскелла. Показаны полученные решения прямой задачи сейсмологии в виде
аналитических соотношений, которые используются для решения обратной задачи. Такой метод решения
обратной задачи позволяет рассматривать источник как распределенный во времени и определять
временную функцию источника STF. Планируется исследование полученных методов для различных
сейсмологических условий, а также для распространения сейсмических волн в анизотропной среде. The construction of a field displacement on the free surface of layered medium using the matrix method
of Thomson – Haskell is considered. The authors show the obtained solution of the direct problem of
seismology. The analytical solutions of the direct problem are used for solving the inverse problem. This method
of solving of the inverse problem allowsthe source distributed in time and definition of the time function of the
source STF to be considered. The authors plan to apply the obtained methods for different seismic conditions
and for analysis of propagation of seismic waves in an anisotropic medium.