Геодинамічна еволюція фігури Землі та Марса - Церклевич, А.Л.; Заяць, О.С. (Геодинаміка, 2012)
Розглядається вплив підняття Дарвіна в Тихому океані, яке, можливо, існувало в еволюційній
історії Землі, на зміну її швидкості обертання і положення полюса. Аналогічні розрахунки виконано для
Марса у зв’язку з еволюційним вулканічним підняттям Тарсіс. Рассматривается влияние поднятия Дарвина в Тихом океане, которое, возможно, существовало в
эволюционной истории Земли, на изменение ее скорости вращения и положение полюса. Аналогичные
расчеты выполнены для Марса в связи с эволюционным вулканическим поднятием Тарсис. The influence of the Darvin's elevation in the Pacific Ocean that probably occurred during the evolution
history of the Earth and influenced on the rotation rate and location of the pole is considered. Similar
calculations are made for Mars due to the volcanic evolution of Tharsis elevation.