“Геодинамика” и раннедокембрийская геология щитов древних платформ - Кирилюк, В.П. (Геодинаміка, 2012)
Термин “геодинамика” в контексте тектоники литосферных плит, как и концепцию неомобилизма в целом, невозможно использовать для определения условий формирования раннедокембрийского фундамента щитов древних платформ. По отношению к раннему докембрию необходимо применять его другие известные определения. В обоснование этого приведены основные структурно-вещественные особенности щитов, подтверждающие их возникновение в иных, по сравнению с неогеем, геодинамических обстановках в интервале от более чем 4000 до 1900–1600 млн. лет назад. Термін “геодинаміка” в контексті тектоніки літосферних плит, як і концепцію неомобілізму загалом, не можна застосувати для з’ясування умов формування ранньодокембрійського фундаменту щитів древніх платформ. Стосовно раннього докембрію доцільно використовувати його інші відомі визначення. Для обґрунтування цього наведено основні структурно-речовинні особливості щитів, які підтверджують їхнє утворення в інших, порівняно з неогеєм, геодинамічних обстановках в інтервалі від 4000 до 1900–1600 млн. років тому. The term “geodynamics” in the context of the tectonics of lithospheric plates, as well as the concept of neo-mobilism as a whole, cannot be used for the study of the formative conditions of the early Precambrian basement of the shields of ancients platforms. Other known definitions need to be used with respect to Early Precambrian. To reasoning that the paper demonstrates the major structural-material specifics of shields which confirm that they were formed in geodynamic conditions other that neogey, during an interval over 4000 to 1900–1600 million years ago.