Роль магматизму в палеогеодинамічних реконструкціях - Ляшкевич, З.М. (Геодинаміка, 2012)
Розглянуто значення магматизму як маркера геодинамічних процесів минулих геологічних епох. Подано схему поетапного вивчення магматичних порід, їх узагальнення та прив’язку до тектонічних структур. З використанням формаційного аналізу, мінералого-геохімічних властивостей кайнозойських вулканітів доведено, що в кайнозої геологічний розвиток Українських Карпат відбувався за типом колізійного геодинамічного режиму. Рассмотрено значение магматизма как маркера геодинамических процессов прошлых геоло- гических эпох. Приведена схема поэтапного изучения магматических пород, их обобщения и привязки к тектоническим структурам. С использованием формационного анализа, минерало-геохимических признаков кайнозойских вулканитов доказано, что в кайнозое геологическое развитие Украинских Карпат происходило по типу коллизионного геодинамического режима. Significance of magmatism as a marker of geodynamic processes of the past geological epochs is considered. A scheme of phased studies of magmatic rocks is given as well as their generalization and connection to tectonic structures. On the basis of formation analysis and mineral-geochemical indicators of the Cainozoic volcanites it is proved thatgeological development of the Ukrainian Carpathians during Cainozoic go on a collision geodynamic regime type.