Порівняльна оцінка газовіддавальних властивостей порід-колекторів різних геологічних умов формування - Владика, В.М.; Нестеренко, М.Ю.; Крива, І.Г.; Балацький, Р.С. (Геодинаміка, 2012)
За результатами дослідження динаміки вилучення газу залежно від відкритої пористості порід-колекторів, сформованих у різних геологічних умовах осадонагромадження, виділено три режими вилучення газу: початковий, де βг змінюється від 0 до 0,5, перехідний – 0,5–0,7 (для колекторів сарматського
ярусу Більче-Волицької зони Передкарпатського прогину), 0,5–0,8 (для колекторів візейського ярусу
Рудівсько-Червонозаводської групи родовищ Дніпровсько-Донецької западини) і 0,5–0,6 (для карбонатних колекторів міоцену південної частини акваторії Азовського моря) і завершальний. На завершальному етапі коефіцієнт вилучення газу не залежить від пористості (монотонно зростає на2–3 %). По результатам исследования динамики извлечения газа в зависимости от открытой пористости
пород-коллекторов, сформированных в различных геологических условиях осадконакопления, выделено
три режима извлечения газа: начальный, где βг изменяется от 0 до 0,5, переходной– βг=0,5-0,7 (для
коллекторов сарматского яруса Бильче-Волицкой зоны Предкарпатского прогиба), βг=0,5-0,8 (для
коллекторов визейского яруса Рудовско-Червонозаводской группы месторождений Днепровско-Донецкой впадины) и βг=0,5-0,6 (для карбонатных коллекторов миоцена южной части акватории
Азовского моря) и заключительный. На завершающем этапе коэффициент извлечения газа не зависит от
пористости(монотонно возрастает на 2–3 %). Study of the dynamics of gas extraction depending on open porosity of rocks-reservoirs which are formed
in different geological conditions of sedimentation indicates the three distinct modes of extracting gas: initial,
where βh varies from 0 to 0.5, transition – βh=0,5-0,7 (for sarmatian collectors of Bilche-Volytsky zone of the
Carpathian foredeep), βh=0.5-0.8 (for Visean collectors of Rudivsko-Chervonozavodsky deposits in the Dnieper
Donets basin) and βh=0.5-0.6 (for Miocene carbonate reservoirs ofsouthern waters of Azov sea). At the final
stage the gas extraction coefficient is independent of porosity (monotonically increased in 2–3 %).