Електромагнітна провісникова модель прогнозування локальних землетрусів - Шабатура, О.В. (Геодинаміка, 2012)
Показано придатність застосування електромагнітних провісників землетрусів для їх прогнозування в умовах локальності сейсмопрояву. Проаналізовано пре- і косейсмічні електромагнітні ефекти. Оцінено часово-просторові параметри області прояву, умови генерації та характеристики середовища, оптимальні для фіксації надкороткотермінового(косейсмічного) електромагнітного провісника локального землетрусу. Показана пригодность применения электромагнитных предвестников землетрясений для их прогнозирования в условиях локальности сейсмопроявлений. Проанализированы пре- и косейсмические электромагнитные эффекты. Оценены временно-пространственные параметры области проявления, условия генерации и характеристики среды, оптимальные с точки зрения фиксации сверхкраткосрочного (косейсмического) электромагнитного предвестника локального землетрясения. The suitability of application of electromagnetic precursors of earthquakes to predict them in a case of locality of seismic effects is shown. Pre- and coseismic electromagnetic effects were analyzed. The time-spatial parameters of display area were evaluated and the conditions of generation and characteristics of the environment which are optimal in terms of fixing of ultra short-term (coseismic) electromagnetic precursor of local earthquake were estimated.