Поражение роговицы у пациентов с острым воспалением глазницы - Бездетко, П.А.; Зубкова, Д.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проаналізовано особливості ураження рогівки у пацієнтів з гострим запаленням очної ямки. Крім стандартного офтальмологічного обстеження хворим проводили спіральну комп’ютерну томографію для визначення виду орбітального запального захворіння, а також альгезиметрію рогівки за Радзіховським Б. Л. для вивчення сенсорної чутливості рогівки. Виявлено, що при остеопериоститі, субпериостальному абсцессі, а також при абсцесі очної ямки чутливість рогівки достовірно не змінюється. Рогівкових ускладнень у пацієнтів цих груп не спостерігалося. Серед
хворих з набряком та флегмоною очної ямки виявлено достовірне зниження чутливості рогівки, що супроводжувалось появою центральних інфільтратів та ерозії рогівки, які регресували в ході лікування орбітального запального захворювання. Peculiarities of the cornea lesion among patients with acute inflammatory diseases of the orbit were analyzed. There have been carried out helical computed tomography to define the type of acute inflammatory diseases of the orbit and Radzikhovsky algezimetry to determine corneal touch sensitivity besides standard ophthalmological examination. Corneal touch sensitivity did not change among patients with osteoperiostitis, subperiosteum abscess and orbital abscess. Corneal complication have not been registered in this groups of patients. Decreasing of the corneal touch sensitivity that
accompanied with central infiltrate and erosion were detected among patients with oedema and phlegmon of the orbit. Mentioned above corneal complications regressed during the treatment course of acute inflammatory diseases of the orbit.