Современные вгляды на патогенез прогрессирующей миопии и возможности её лечения - Венгер, Г.Е.; Венгер, Л.В.; Бурдейный, С.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі представлені сучасні теорії патогенезу міопії, в тому числі нова метаболічна теорія, розроблена
авторами Кошиц І.Н. та Светловою О.В. В основу цієї теорії покладена взаємодія акомодації та різних шляхів
відтоку внутрішньоочної рідини. Клінічні спостереження, що були проведені на 50 дітях з прогресуючою
міопією, показали, що підключення Ксалатану до загальноприйнятого консервативного лікування міопії значно
зменшує швидкість її прогресування, завдяки поліпшенню увеосклерального шляху відтоку внутрішньоочної
рідини, що грає важливу роль в патогенезі прогресуючої міопії. Different modern theories of myopia pathogenesis, and also the new metabolic theory by Koshits I.N. and
Svetlova O.V., are presented in this work. The basis of this theory is interaction of accommodation and different
ways of intraocular liquor outflow. Clinical investigations, which were carried out on 50 children with progressive
myopia, have shown that inclusion of Xalatan in generally accepted treatment of myopia considerable decrease
the speed of myopia progress thanks to improvement of uveoscleral way of intraocular liquor outflow, what has
the big significance in pathogenesis of progressive myopia.