Особенности аберраций и оптических феноменов в артифакичном глазу со сферичными и асферично нейтральными интраокулярными линзами - Жабоедов, Г.Д.; Жабоедов, Д.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі представлені матеріали по ретроспективному порівнянню зорових функцій після імплантації
сферичних і асферично нейтральних ІОЛ. Статистично достовірної різниці якості візуальних характеристик
залежно від асферичності задньої поверхні ІОЛ не виявлено. Данні свідчать, що на практиці значення
асферичного компоненту ІОЛ нівелюється сукупністю багатьох інших факторів, які впливають на якість зору.
Достовірно виявлені та розподілені за значущістю наступні фактори: ширина, діаметр, конструкція гаплики,
величина децентрації лінзи, розмір та форма зіниці, також розмір та форма оперативних пошкоджень, котрі
віднесені до чільних, головних факторів. In the work presented materials on a retrospective comparison of visual function after implantation of
aspherical and spherical neutral IOLs. Statistically significant differences in the quality of visual functions
have been identified. Data convinced us that, in practice aspherical component leveled set many other
factors affecting the quality of vision. It is well established and distributed to the importance the following
factors, namely: the width, diameter, haptic design, the value of decentering lens, the shape and size
of the pupil, as the shape and size of operational damage are assigned by us to the most important,
dominant factor