Возможности комбинированного метода лечения атрофии зрительного нерва сосудистого генеза - Иойлева, Е.Э.; Дугинов, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Нами запропоновано новий метод комбінованого лікування атрофії зорового нерва. Після проведення
експериментального етапу, метод був застосований в клініці. Мета роботи – оцінити ефективність
комбінованого методу лікування у пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва судинного генезу.
Кількість пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва, пролікованих комбінованим методом, склала
58 пацієнтів. Комбінований метод лікування часткової атрофії зорового нерва включав ретробульбарне
введення світоелектрод-катетера (СЕК) в умовах операційної; інфузії лікарських препаратів через
СЕК; електро-і лазерофорез лікарських препаратів, введених у ретробульбарний простір; пряму
електро-і лазерстимуляцію зорового нерва. Поліпшення гостроти зору вдалося досягти у 85% пацієнтів
пролікованих комбінованим методом, у контрольній групі – у 57%. За даними периметрії у пацієнтів
основної групи було зменшення абсолютних скотом на 23% і лише на 11% у контрольній групі. В цілому
функціональні показники виявилися значно вище у пацієнтів, пролікованих комбінованим методом
лікування в порівнянні з групою хворих, пролікованих традиційним методом. Представлені результати
підтверджують високу ефективність пропонованого комбінованого методу лікування часткової атрофії
зорового судинного генезу. Запропоновані удосконалені апаратні і технологічні прийоми забезпечують
хороші результати лікування у даної важкої категорії пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва, і
визначають перспективність подальших реабілітаційних заходів і впровадження методу в геронтологічну
практику We have proposed a new method for the combined treatment of optic nerve atrophy. After the pilot phase,
the method was applied in the clinic. Purpose – to assess the efficacy of combined treatment in patients with
partial atrophy of the optic nerve vascular origin. Number of patients with partial atrophy of the optic nerve
treated by the combined method, was 58 patients (58 eyes), the control group consisted of 20 people (20
eyes).Combined treatment of partial optic atrophy include retrobulbar introduction svetoelektrod catheter
(SEC) in the operating room, the infusion of drugs through SEC, electricity and lazeroforez drugs introduced in
retrobulbar space, and direct electrical and laser stimulation of the optic nerve. Visual acuity improvement was
achieved in 85 % patients treated with the combined method, in the control group – 57%. According perimetry
in patients of the main group the reduction of absolute scotomas was on 23% and only on 11% in the control
group. Functional parameters were significantly higher in patients treated with combination treatment compared
with patients treated with the traditional method. These results confirm the relatively high efficiency of the
proposed combined method of treatment of partial atrophy of the optic vascular origin. Proposal to improve
the hardware and processing methods produce good results in the treatment of this difficult group of patients
with partial optic nerve atrophy and determine the prospects for further rehabilitation and implementation of
the method in gerontological practice.